Supermarktketen PLUS schrapt 260 banen

Supermarktketen PLUS sluit vier regionale distributiecentra, in Haaksbergen, Midden-Beemster, Hendrik-Ido-Ambacht en Ittervoort. Daardoor gaan over drie jaar bij elkaar 260 arbeidsplaatsen verloren. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Alle 262 PLUS-vestigingen worden vanaf 2020 centraal bevoorraad vanuit een nieuw te bouwen, volledig gemechaniseerd distributiecentrum in Tiel. Dat moet volgens algemeen directeur Jan Brouwer een flinke kostenbesparing opleveren. 

De huidige vier distributiecentra tellen bij elkaar zo'n zevenhonderd medewerkers, inclusief hulpkrachten. Samen vervullen zij 435 voltijdsbanen (fte). Het nieuwe centrum in Tiel is goed voor 250 fte, waarvan naar verwachting 175 fte wordt ingevuld met de huidige werknemers. Die moeten dan wel verhuizen of een fors langere reistijd voor lief nemen

Naast deze vier centra maakt PLUS van nog twee distributiecentra gebruik, specifiek voor verse en vriesverse producten, in Barendrecht en Utrecht.  Deze activiteiten zijn in beheer van externe partijen en vallen buiten de reorganisatie.

Sociaal plan

PLUS gaat over zijn toekomstplannen in overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden. Het bedrijf belooft te zorgen voor een sociaal plan, waarbij het uitgangspunt is de getroffen medewerkers zo goed mogelijk te begeleiden naar ander werk.

Het formele besluit wordt medio dit jaar verwacht. In de eerste helft van 2020 worden de activiteiten van de huidige distributiecentra stapsgewijs overgeheveld naar de nieuwe locatie in Tiel. "Dit geeft ons de tijd om onze medewerkers te helpen in de begeleiding naar hun nieuwe toekomst", aldus Brouwer.

Vakbond CNV zegt PLUS te houden aan de belofte voor een goed sociaal plan. ''Dat moet wel een heel goed sociaal plan zijn wil het ook voor de betroffen medewerkers nog een beetje fijn zijn'', zegt vakbondsbestuurder Roos Rahimi. ''Het zal je maar overkomen, dat jouw werk wordt overgenomen door een robot. Pijnlijk, heel pijnlijk.''

Lees meer over:
Tip de redactie