Kartelschadeclaims indienen wordt makkelijker voor consument

Consumenten en bedrijven die schade hebben geleden door verboden prijsafspraken kunnen nu gemakkelijker een vergoeding claimen. Europese afspraken daarover zijn per vrijdag opgenomen in de Nederlandse wet. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Nieuwe Europese regels moeten het voor consumenten en bedrijven makkelijker maken om schade te claimen die zij hebben geleden door verboden kartelafspraken. Hierdoor neemt ook de druk toe op bedrijven om geen verboden afspraken te maken. 

Bedrijven en consumenten kunnen gedupeerd worden door kartels, doordat samenwerkende bedrijven bijvoorbeeld de prijs van een product of dienst kunstmatig hoog houden. In sommige gevallen wordt daardoor jarenlang te veel betaald. Een claim indienen kan zelfstandig of via een claimorganisatie of branchevereniging.

Door de nieuwe regels kan een oordeel van de ACM over kartelafspraken gebruikt worden als bewijs in een claimprocedure. Ook kan indirecte schade, waar consumenten vaak de dupe van worden, makkelijker worden verhaald. Ten slotte kan bewijsmateriaal over een kartel makkelijker bij de ACM worden opgevraagd.

Lees meer over:
Tip de redactie