Het Britse Reckitt Benckiser, het bedrijf achter onder meer Durex-condooms, neemt voor bijna 18 miljard dollar de Amerikaanse babyvoedingsmaker Mead Johnson Nutrition over. Dat werd vrijdag gemeld.

De transactie wordt in contanten afgehandeld. Begin deze maand werd al bekend dat beide bedrijven in vergaande onderhandelingen waren over een overname, die later dit jaar moet worden afgerond. Het overnamebedrag is inclusief schuld.

Op de markt wordt de overname van Mead door Reckitt als verrassend beschouwd. Mead wordt weliswaar al jaren door analisten als interessante overnameprooi gezien, maar bij die speculaties werd altijd uitgegaan van grote voedingsconcerns als Danone en Nestlé als meest voor de hand liggende potentiële kopers.

Met de aankoop springt Reckitt, dat ook het moederbedrijf is van merken als Strepsils, Calgon en Nurofen, vooral in op de sterk groeiende markt voor babyvoeding in Azië. De jaaromzet van Mead bedraagt circa 3,7 miljard dollar, waarvan de helft in het Verre Oosten wordt behaald.