In de markt circuleren de namen van bedrijven als AT&T, Verizon, het Spaanse Telefónica, het Britse Cable and Wireless en British Telecom

HOOFDDORP - De noodlijdende exploitant van glasvezelnetwerken, KPNQwest, praat over de mogelijke overname van het bedrijf of delen daarvan met verscheidene ondernemingen. "We zijn al geruime tijd in gesprek met partijen", bevestigde een woordvoerder van KPNQwest vrijdag.

De zegsman wilde geen details geven, maar in de markt circuleren de namen van de Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon, het Spaanse Telefónica, het Britse Cable and Wireless en British Telecom. Er lijkt interesse te zijn in zowel KPNQwest als geheel als voor bedrijfsonderdelen, zoals het Amerikaanse Global Telesystems waarvan KPNQwest eind 2001 de Europese activiteiten overnam.

Schuld

KPNQwest heeft een schuld van 1,8 miljoen euro en kan de rentelasten daarvan niet meer opbrengen. De banken hebben een grote inbreng in het bedrijf, omdat KPNQwest bedrijfsonderdelen en liquide middelen als onderpand voor leningen heeft afgegeven. De financiële instellingen hebben de geldkraan nu dichtgedraaid.

De bewindvoerders E. Meijer en J. van Apeldoorn praten vrijdag met het management van KPNQwest over de penibele situatie waarin het bedrijf zich bevindt. KPNQwest maakte donderdag bekend uitstel van betaling te hebben aangevraagd. Eerder op die dag was de voltallige raad van commissarissen al opgestapt.

"We hebben gisteren gesproken met een vertegenwoordiger van de bankiers en met de advocaat van KPNQwest", meldde Meijer vrijdag. Volgens de woordvoerder van KPNQwest is het management "voor 100 procent bezig om alle gesprekken tot een goed einde te brengen".

Gelaten sfeer

Onder de ongeveer 2000 werknemers heerst 'een gelaten sfeer', zonder dat ze er overigens het bijltje bij neer gooien. "Juist niet. Mensen beseffen hoe belangrijk het is om de klanten te blijven bedienen."

Op de effectenbeurs in Amsterdam zette de val van het aandeel KPNQwest zich voort. Het beursbestuur schortte donderdag de handel op en plaatste het bedrijf op het strafbankje. Vrijdag leverde KPNQwest bij het begin van de handel nog eens 60 procent in, om later weer bij te trekken tot een verlies van 35 procent. Een aandeel kost circa 35 cent. Op het hoogtepunt van de ICT-hype deed een stuk KPNQwest nog rond de 90 euro.

/ECONOMIEKPNQwest vraagt uitstel van betaling aan