Lagarde: IMF wilde genadeloos zijn met Griekenland-rapport

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beoogde met zijn laatste rapport over Griekenland "genadeloos" de waarheid te vertellen. Dat zegt IMF-voorzitter Christine Lagarde woensdag in reactie op kritiek van onder meer de Grieken op het rapport.

Het IMF zei maandag naar aanleiding van het rapport vooralsnog niet mee te doen aan nieuwe noodleningen aan Griekenland.

Volgens zijn eigen regels mag het IMF geen geld lenen aan een land dat geen uitzicht heeft op een houdbare schuldenlast.

Griekenland vond dat het IMF een "oneerlijk en misleidend" beeld schetste van de vorderingen die het land heeft gemaakt bij het hervormen van zijn economie, maar daar wilde Lagarde niets van weten.

"We onderkennen dat sommige hervormingen zijn doorgevoerd, maar andere hervormingen staan nog gepland, zijn nog niet afgerond of hebben nog niet opgeleverd wat werd verwacht."

Dijsselbloem

Eerder op de dag herhaalde minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in de Tweede Kamer zijn standpunt dat Nederland zonder betrokkenheid van het IMF geen financiële steun meer geeft aan Griekenland. Die onzekerheid voor de bankensector leidde ertoe dat koersen van banken in heel Europa een stapje terug deden.

Zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble benadrukte in een interview dat een kwijtschelding van schulden voor Griekenland geen optie is. "Dat is niet toegestaan door de regels van het verdrag van Lissabon. Om dat te kunnen doen zou Griekenland de eurozone moeten verlaten."

Lees meer over:
Tip de redactie