VOORBURG - Het handelsoverschot in Nederland is in maart gestegen tot 3 miljard euro. Een daling van de uitvoer met 6 procent tot 21 miljard euro werd gecompenseerd door een steviger daling van de invoer. De import kromp vergeleken met maart vorig jaar liefst 10 procent tot ruim 18 miljard euro.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname van de import en de export is voor een deel te verklaren uit lagere prijzen, aldus het CBS vrijdag. Al enkele maanden is de uitvoerwaarde veel hoger dan de invoerwaarde. De totale handel loopt terug door de verslechterde economische situatie.

Het CBS onderzoekt nog waarom de invoerwaarde al meer dan een half jaar veel lager is dan de uitvoerwaarde. "Een verklaring is dat bepaalde grote bedrijven veel winst op hun producten weten te maken", aldus een statistisch onderzoeker bij het CBS. Hij noemt het handelsoverschot historisch hoog.

Europese Unie

Nederland handelt vooral met landen binnen de Europese Unie. In maart ging voor 16 miljard euro aan goederen naar EU-landen, 8 procent minder dan een jaar eerder. De invoer uit EU-landen bedroeg miljard euro.

De export buiten de EU steeg juist met 2 procent tot bijna 5 miljard. De invoer daalde met 12 procent tot 8 miljard euro. Hier is dus nog steeds sprake van een handelstekort.

Het CBS telt bij de in- en uitvoercijfers ook de doorvoer van goederen die Nederland binnenkomen en in vrijwel onbewerkte staat het land weer verlaten. Wel moeten ze dan eigendom zijn geweest van een Nederlandse ingezetene.