NEW YORK - De effectenbeurs van New York heeft zich woensdag in de loop van de dag krachtig hersteld van dalingen eerder deze week. De toonaangevende Dow-Jonesindex opende nog wel lager, maar sloot 260,92 punten (3,08 procent) hoger op 8743,31. De index van de schermenbeurs Nasdaq boekte een stevige winst van 65,01 punten (5,12 procent) op 1334,29.

Renteverlaging

Dinsdag daalden de koersen nog door het uitblijven van een door beleggers gehoopte renteverlaging. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, waarschuwde voor een verdere verzwakking van de economie.

Handelaren meenden echter dat de koersen daarop zo ver waren gedaald dat aandelen weer aantrekkelijk waren. Positieve cijfers over consumentenbestedingen stuwden de koersen woensdag verder op.

Ondertekenen

Woensdag is ook de dag des oordeels voor grote Amerikaanse bedrijven. Topbestuurders van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven met een omzet van meer dan 1,2 miljard dollar moeten hun jaarcijfers onder ede ondertekenen bij beursautoriteit SEC. Woensdagochtend hadden 380 van de bijna duizend betrokken bedrijven dat gedaan. Voor beleggers was ook dit goed nieuws.

Grasgroen

Bij de Dow stonden Hewlett-Packard met een plus van ruim 10 procent en Intel met meer dan 9 procent bovenaan. Detailhandelsconcern Wal-Mart klom na de winst van dinsdag nog eens procent. De Dow noteerde slechts drie dalers.

Luchtvaart gaat neer

Niet elke sector profiteerde van de opleving. In de luchtvaarthoek zakte United Airlines tot een nieuw dieptepunt, met meer dan 10 procent tot 2,45 dollar. In 1997 deed een aandeel nog meer dan 100 dollar. Zondag vroeg concurrent US Airlines uitstel van betaling aan. Beleggers vrezen dat United, de nummer twee in de VS, als volgende faillissement moet aanvragen.

Euro

De euro wist terrein te winnen. De Europese munt kostte aan het eind van de handel in New York 0,9785 dollar. In Amsterdam was dat nog 0,9860 dollar.