AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam is vrijdag begonnen met de behandeling van het hoger beroep in de voorkenniszaak tegen Cor Boonstra. De gewezen Philips-topman zelf liet verstek gaan, tot ergernis van de president van het hof.

"Hij geeft er de voorkeur aan zijn verdediging op televisie te voeren. Ik neem wat dat betreft geen blad voor de mond. Het is wel opmerkelijk dat hij zich overal wil verdedigen behalve in de rechtszaal", aldus president J. Verspyck Mijnssen over de afwezigheid van Boonstra. "Kennelijk laat hij zich niets gelegen liggen aan de rechterlijke macht."

De president van het hof doelde met zijn uitspraken op de interviews die Boonstra vorig jaar heeft gegeven, nadat hij door de rechtbank werd vrijgesproken in deze affaire. Hij lichtte de zaak toen uitgebreid toe, onder meer tijdens een tv-uitzending bij Barend en Van Dorp.

Ook advocaat-generaal P. Greve toonde zich "teleurgesteld" over het wegblijven van de voormalige bestuursvoorzitter. Hij probeerde Boonstra te dwingen volgende week tijdens de tweede zittingsdag naar het hof te komen, maar dat verzoek wees de president van de hand. Greve had een oplossing bedacht waarbij Boonstra achter gesloten deuren kon worden gehoord.

Volgens advocaat J. Italianer wilde zijn cliënt graag naar het hof komen. Italianer zei dat de ex-topman op zijn aandringen heeft besloten thuis te blijven.

Boonstra wordt verdacht van handel met voorwetenschap in aandelen Endemol. De topman kocht in maart 2000 voor een half miljoen euro een belang in het entertainmentconcern, dat kort daarop werd overgenomen. Boonstra had in die periode een relatie met Sylvia Tóth, die commissaris was bij Endemol.

De ex-topman van Philips heeft altijd ontkend dat zijn toenmalige vriendin hem heeft getipt. Boonstra zegt dat hij speculeerde op een overname van het entertainmentconcern door het ICT-bedrijf World Online, dat in het voorjaar van 2000 met veel tamtam naar de beurs ging.

Twee dagen voordat Boonstra zijn gewraakte kooporder bij de bank neerlegde, was World Online door Endemol geschrapt als kandidaat om mee samen te gaan. Vanaf dat moment stonden alleen KPN en het Spaanse Telefónica nog op de lijst, die slechts bij een selecte groep rondom de overnameplannen bekend was. Uiteindelijk ging het telecomconcern Telefónica met Endemol aan de haal.

Getuigen

Voor het gerechtshof werden vrijdag drie getuigen gehoord in de zaak tegen Boonstra. Zij wierpen geen opvallend nieuw licht op de zaak.

De getuigen werden ook ondervraagd over de handel in effecten Ahold, die Boonstra niet bij de toezichthouder had gemeld. Hij was daartoe wel verplicht, omdat de oud-topman de transacties deed in de tijd hij commissaris was bij het supermarktconcern. Bovendien handelde hij op een moment dat hij dat niet mocht, in de zogeheten gesloten periode.

De advocaat-generaal zal volgende week vrijdag zijn strafeis formuleren en onderbouwen. Dan moet ook duidelijk worden welk nieuw bewijs het Openbaar Ministerie heeft gevonden. Justitie meldde afgelopen zomer dat het hard bewijs heeft dat tijdens de behandeling van de zaak voor de rechtbank nog niet voorhanden was.