MOSKOU - De waarde van Yuganskneftegaz, het belangrijkste onderdeel van het met zware belastingclaims belaagde Russische olieconcern Yukos, is door de Russische regering vastgesteld op 246,75 miljard roebel, 8,65 miljard dollar. Deze prijs geldt als het openingsbod voor de 19 december te houden veiling. Dat heeft de Russische regering vrijdag bekendgemaakt.

De prijs van Yukos' kroonjuweel is veel lager dan eerdere ramingen. Zo was zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein op een bedrag van tussen de 14,7 en 17,3 miljard dollar uitgekomen. Yuganskneftegaz is goed voor 60 procent van de productie van Yukos, Ruslands grootste oliemaatschappij.

Een laag openingsbod duidt er volgens ingewijden op dat het Kremlin probeert de divisie voor een veel lagere prijs dan het waard is in handen te laten vallen van een regeringsgezinde onderneming. Daarbij wordt staatsbedrijf Gazprom genoemd.

De topman van Yukos, Steven Theede, noemde de veiling van Yuganskneftegaz "een door de regering georganiseerde diefstal met politieke doeleinden".

Volgens hem is de veiling illegaal en een grove schending van het particulier eigendomsrecht. De Amerikaan wees erop dat eerst niet-kernactiviteiten van een bedrijf onder de hamer behoren te gaan. "Het is een minachting van de regering voor de rechtstaat", aldus Theede.

Belangstellenden moeten 1,7 miljard dollar in deposito geven en zich voor 18 december hebben geregistreerd. Er zijn geen restricties voor buitenlandse ondernemingen.

De Staat verkoopt Yuganskneftegaz om Yukos zijn belastingschuld te kunnen laten betalen. Die is vastgesteld op 18,4 miljard dollar. De oliegigant wordt al lange tijd door de regering belaagd. Zijn voormalige topman Michail Chodorkovski zit al meer dan een jaar gevangen op verdenking van fraude. Volgens waarnemers wil het Kremlin met de ontmanteling van Yukos de politieke ambities van Chodorkovski breken.