NEW YORK - De effectenbeurs in New York heeft donderdag winst geboekt. Ondanks de vele berichten over nieuwe terrorismedreiging in de Verenigde Staten hielden beleggers het hoofd koel.

De Dow-Jonesindex eindigde 58,20 punten hoger op 10.216,08 punten. De Nasdaq-index steeg 1,4 procent tot 1697,63 punten. Bij aanvang van de handel op Wall Street was het nog onzekerheid troef. Veel durf was er niet om de rally aan het eind van de woensdaghandel door te zetten, maar gaandeweg de dag durfden beleggers de schroom van zich af te werpen.

Daarbij hielpen meevallende cijfers van de orderontvangst van het Amerikaanse bedrijfsleven in april. Die deden velen hopen dat de winstgevendheid in het Amerikaanse bedrijfsleven aan de beterende hand is.

De koersstijgingen waren over een breed front te zien. In de Dow-Jonesindex waren SBC Communications (plus 3,8 procent) en General Electric (plus 3,2 procent) de grootste winnaars. Ook de financiële waarden JP Morgan Chase en American Express deden het aardig.

Home Depot

Home Depot beleefde daarentegen weer een slechte dag. De doe-het-zelfketen, met een notering in de Dow, daalde voor de derde achtereenvolgende dag op de beursvloer, ditmaal met 3,05 procent. Home Depot is deze week al meer dan 10 procent van zijn beurskoers kwijtgeraakt na de publicatie van tegenvallende eerstekwartaalcijfers. Beleggers zijn het vertrouwen in de onderneming even helemaal kwijt.

Chipfondsen deden het ook beroerd. Dit kwam door geruchten dat de gigant in de sector, Intel, zijn investeringen wil terugschroeven. Intel zelf daalde 0,7 procent, maar de klappen waren forser voor toeleveranciers als Applied Materials, KLA Tencor en Novellus Systems.

De euro ging aan het eind van de handel in New York voor 0,9215 dollar van de hand. Dit is iets meer dan de 0,9210 dollar die investeerders eerder op de dag in Amsterdam betaalden.