LONDEN - Wederom is het Amerikaanse General Electric (GE) het meest gerespecteerde concern ter wereld. GE neemt de eerste plaats in op de ranglijst van ondernemingen die de meeste lof verdienen. De Britse zakenkrant Financial Times heeft in samenwerking met het accountantsconcern PricewaterhouseCoopers de ranglijst voor de zevende maal opgesteld.

Vanaf het begin heeft GE de ranglijst aangevoerd en vanaf het begin was het softwareconcern Microsoft tweede. Jack Welch, voormalig bestuursvoorzitter van GE, is de op een na meest gerespecteerde topman, hoewel hij al een paar jaar met pensioen is. Microsofts bestuursvoorzitter Bill Gates gaat Welch voor. Aan die volgorde is ten opzichte van de lijst van vorig jaar ook niets veranderd.

Voor het opstellen van de lijst heeft PricewaterhousCoopers ongeveer duizend leidinggevenden in 25 landen ondervraagd. De twee toppers op de ranglijst blijken hun plaats te hebben verdiend wegens de lange duur van hun succes.

Coca-Cola

Toyota staat derde, IBM vierde en Coca-Cola vijfde. De bedrijven in de topvijf van dit jaar hebben elk jaar dat de ranglijst wordt gepresenteerd in de toptien gestaan.

Een sterke binnenkomer is Citigroup. Deze bank klom op van plaats 21 naar plaats acht. Uit de toptien viel onder meer DaimlerChrysler. Nieuwkomers op de lijst zijn SonyEricsson (21e) en Canon (25e).

Van de bedrijven met een Nederlands tintje staat Unilever op plaats 33. Vorig jaar stond dit concern op de 42e stek. Shell zakte daarentegen van plaats 22 naar plaats 34, een plek die het olieconcern moet delen met PricewaterhouseCoopers, de opsteller van de lijst.