AMSTERDAM - Onverwacht goede resultaten van bankverzekeraar ING deden donderdag de hele beurs goed. De zwaargewicht won uiteindelijk 4,1 procent en ook andere zware jongens als Ahold en Koninklijke Olie stegen meerdere procenten. De AEX-index sloot de handelsdag op 492,04, een winst van 1,1 procent.


Bekijk video

Onder de grootste stijgers leek Ahold (plus 4 procent) weer iets van het verloren vertrouwen terug te winnen. Hagemeyer leidde de dans met een plus van 5,9 procent.

KPNQwest

In de technologiehoek viel het doek van KPNQwest. De exploitant van glasvezelnetwerken vroeg donderdag uitstel van betaling aan, nadat eerder op de dag bekend was geworden dat de raad van commissarissen was opgestapt.

"Dit lijkt het einde van het bedrijf", aldus een beursman. "Een eventuele koper van het netwerk zal een gezonder bedrijf zijn dan de huidige verliesgevende onderneming." KPNQwest werd op het strafbankje van de beurs geplaatst.

Onder de dalers bevond zich ABN Amro. Deze financiële waarde leed onder de twijfels die kredietbeoordeler Moody's woensdagavond uitte aan het adres van de Amsterdamse bank. ABN verloor uiteindelijk 0,7 procent.

Grillig

Het was voor alle Europese beurzen een grillige dag, met nu eens hogere en dan weer lagere koersen. In de middag ging het definitief opwaarts na gunstige cijfers uit de VS, hoewel Wall Street na een wat hogere opening toch weer omlaag ging. Zo werd bekend dat de orderontvangst bij de producenten van duurzame goederen in april is toegenomen, terwijl rekening was gehouden met een vermindering. Bovendien nam het aantal nieuwe WW-aanvragen in de VS sterker af dan was verwacht.

Alleen de beurs van Frankfurt bleef in de min staan. Deze beurs, waar de handel stopt om 20.00 uur, stond aan het eind van de handel ,8 procent lager. Voor Londen was een winst weggelegd van 0,45 procent, terwijl Parijs een stijging behaalde van 0,35 procent.

Deutsche Telekom had het weer zwaar te verduren, ditmaal door een lagere waardering die Moody's aan enkele leningen van het telecomconcern gaf. De koers zakte met 3,1 procent. De andere grote telecomconcerns hadden in tegenstelling tot voorgaande keren geen last van de koersdaling van Deutsche Telekom, die het aandeel even op het laagste peil tot nu toe bracht.

Euro

De euro stond aan het eind van de middag op 0,9210 dollar en was daarmee lager dan de 0,9265 dollar die bij het slot van de handel van woensdag op de borden stond. De gunstige macrocijfers uit de VS leverden de dollar een kleine koersstijging op. Tegenover het pond sterling ging de euro van 0,6350 naar 0,6340.