AMSTERDAM - Het tegenzittende economische tij brengt Nederlanders ertoe ook in de feestmaand december voorzichtig met geld om te springen. Een op de vier mensen geeft dit jaar minder geld uit aan sinterklaas- en kerstgeschenken dan vorig jaar. Bijna de helft (44 procent) beperkt de extra kosten die december met zich meebrengt.

Dit blijkt uit een onderzoek dat ABN Amrobank-dochter InterBank liet uitvoeren door Blauw Research. InterBank is de grootste financieringsmaatschappij van ons land en ontstaan uit de samenvoeging van Finata en IDM Bank.

De Nederlandse huishoudens denken dit jaar aan de feestdagen gemiddeld 321 euro kwijt te zijn. Mannen geven meer uit dan vrouwen: 368 euro tegen 271 euro. Tegen de helft van de ondervraagden besteedt tot bijna een kwart van een maandsalaris aan de feestdagen. De grootste uitgaven zijn voor cadeaus (78 procent), eten (68 procent) en kerstversiering (32 procent). Slechts 5 procent zegt geen extra geld te besteden aan sinterklaas en kerst. Om de kosten in de hand te houden, viert de helft van de mensen de feestdagen thuis.

Veel Nederlanders sparen van tevoren voor december. Vooral vrouwen doen vantevoren inkopen. Ruim een op de tien mensen zorgt voor extra financiële ruimte door het gebruik van de betaalrekening of een creditkaart. Een lening afsluiten voor de decemberuitgaven komt zelden voor.