VOORBURG - Voor het eerst sinds vier maanden is de werkloosheid in Nederland weer gestegen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag gemeld. Van augustus tot en met oktober hadden 476.000 mensen geen baan. Dat zijn 16.000 werklozen meer dan in de periode juli-september.

Door de stijging komt het aantal werklozen weer terug op het niveau van een half jaar geleden. Als percentage van de beroepsbevolking bedroeg de werkloosheid in augustus-oktober 6,1. Een jaar eerder was dat in dezelfde periode 5,2 procent.

Het CWI, het voormalige Arbeidsbureau, telt 681.700 niet-werkenden die op zoek zijn naar werk. Dat aantal is in oktober vrijwel gelijk gebleven. Dit getal is hoger omdat het CWI iedereen meetelt, ook diegenen die al jaren niet hebben gewerkt en eerst moeten worden bijgeschoold of de 58-plusser die niet meer hoeft te solliciteren.

Het CWI stelt op basis van de eigen cijfers dat de werkloosheid niet verder oploopt maar stabiel blijft. Die mening wordt gesterkt door het feit dat ook het aantal ingediende vacatures weer flink stijgt. Dit jaar werden tot nu toe 21 procent meer vacatures ingediend dan in dezelfde periode vorig jaar. "Dat is eveneens een signaal dat de economie weer aantrekt", aldus een woordvoerder van het CWI.

Vooral jongeren onder de 23 jaar blijken minder vaak op zoek naar werk. Het afgelopen jaar groeide het aantal mannen zonder werk met 41.000 en het aantal vrouwen met 26.000. In de periode augustus-oktober waren nagenoeg evenveel vrouwen als mannen zonder werk. Het CBS telt 239.000 werkloze mannen en 222.000 werkloze vrouwen.

Het aantal werkzoekenden is volgens het CBS de afgelopen maand extra gedaald onder ICT'ers, horecapersoneel, onderwijspersoneel en onder geschoolde monteurs en installateurs.