Naar verwachting duizend tot tweeduizend melkveehouders stoppen de komende maanden met hun werk, verwacht staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw).

De bewindsman denkt dat een aantal melkboeren gebruik gaat maken van een nieuwe stoppersregeling, zo zegt hij tegen de NOS. Die is onderdeel van een akkoord tussen de overheid en de sector, dat vrijdag is goedgekeurd door de Europese Commissie.

De stoppersregeling houdt in dat boeren subsidie krijgen, als ze dit jaar besluiten hun koeien weg te doen. Sterker nog: hoe sneller een melkveehouder stopt, hoe meer subsidie hij of zij krijgt, belooft Van Dam.

Daardoor zijn er volgens de bewindsman veel boeren die eigenlijk de komende jaren langzaam wilden stoppen, maar dat nu al in de komende maanden doen.

In het gesloten akkoord spraken sector en overheid af dat Nederlandse melkveehouders hun aantal koeien sterk verminderen. Dat is nodig, omdat de bedrijven meer mest produceren dan is toegestaan. De fosfaten in die mest zijn erg slecht voor het milieu. Europese landen hebben daarom onderling afgesproken de productie van mest te verminderen.