CHICAGO - Het Amerikaanse concern UAL heeft woensdag na het sluiten van de beurs in New York gewaarschuwd voor een mogelijk faillissement. De moedermaatschappij van luchtvaartmaatschappij United Airlines moet voor het eind van dit jaar 875 miljoen dollar aan schulden aflossen, maar ziet daartoe geen mogelijkheden.

Bestuursvoorzitter J. Creighton zei dat het bedrijf onvoldoende nieuwe leningen kan aangaan voor het inlossen van de oude schulden. Het bedrijf heeft zichzelf dertig dagen gegeven om met betrokkenen nieuwe oplossingen te zoeken.

11 september

United Airlines is de tweede luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten. UAL is net als andere luchtvaartmaatschappijen flink in de problemen gekomen door de aanslagen op 11 september. De omzet liep sindsdien flink terug. Eerdere pogingen om het tij te keren haalden weinig uit.

Op de beurs in New York lieten beleggers het bedrijf de afgelopen dagen al vallen, uit vrees voor een bankroet. Het aandeel sloot woensdag op 2,45 dollar. In de hoogtijdagen van 1997 bedroeg de koers nog meer dan 100 dollar.

Zondag moest concurrent US Airways al uitstel van betaling aanvragen.