Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdagmiddag de ontvangst bevestigd van een aangifte tegen Rabobank wegens vermeende medeplichtigheid aan misdaden van Mexicaanse drugskartels.

De aanklacht zal nader worden bestudeerd alvorens een besluit daarover wordt genomen, aldus een woordvoerder.

Strafrechtadvocaat Göran Sluiter kondigde donderdag in de Volkskrant de aangifte tegen de top van Rabobank aan. De aanleiding is een onderzoek van de Amerikaanse justitie naar het witwassen van Mexicaanse drugswinsten bij een dochteronderneming van Rabobank.

Twee cliënten willen volgens Sluiter strafrechtelijk onderzoek laten doen naar de praktijken van Rabobank Groep in Calexico, met als doel de mensenrechten van de Mexicaanse bevolking te waarborgen.

Witwassen

Rabobank wordt door hen ervan beschuldigd structureel en voor langere tijd winsten van Mexicaanse drugskartels te hebben witgewassen. Hierdoor heeft de bank de drugskartels geholpen met het uitvoeren van misdrijven, waaronder ook misdrijven tegen de menselijkheid, stelt Sluiter.

De misdrijven zouden volgens de aangifte hebben plaatsgevonden bij een Rabobankfiliaal in Calexico, nabij de Mexicaanse grens, in de periode van 2002 tot en met 2015.

Rabobank was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.