ALMERE - Steeds meer vrouwelijke werknemers stelen van hun baas. In 1999 was 10 procent van het totaal aantal plegers van bedrijfscriminaliteit vrouw, in 2001 was dit 22 procent. Dit bleek donderdag uit cijfers van Hoffmann Bedrijfsrecherche.

De stijging is vooral te danken aan het toenemend aantal vrouwen dat werkt, aldus het bureau. Bovendien is het voor het vrouwen makkelijker om buiten het boekje te gaan. "Het lijkt wel of ze op hun blauwe ogen worden vertrouwd. Er wordt minder snel naar ze gewezen als er zich binnen een bedrijf onregelmatigheden voordoen", zegt G. Hoffmann van het
recherchebureau

Jongeren

Uit de cijfers blijkt ook dat de jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar het vaakst stelen van hun werkgever. Het is voor het eerst dat deze groep bovenaan staat, meldt Hoffmann. Het aandeel van personen in de leeftijd van 26 tot en met 35 daalde in naar 28 procent.

Volgens Hoffmann komt het regelmatig voor dat jongeren bij een bedrijf gaan werken om spullen te stelen. "In Brabant en Amsterdam zijn recente gevallen bekend van jongeren die leeftijdgenoten vertellen waar het makkelijk scoren is. In Amsterdam gaat het dan vooral om kledingwinkels."

Mensen met die al zes jaar of langer in dienst zijn bij een bedrijf, gaan ook steeds vaker in de fout. Deze groep is verantwoordelijk voor 42 procent van alle fraudegevallen. Werknemers met een dienstverband van drie jaar of minder, stelen steeds minder. Hun aandeel daalde naar 44 procent in 2001, terwijl dit een jaar eerder nog 62 procent was.