Shell heeft zijn winst afgelopen kwartaal zien stijgen, mede dankzij een fors hogere productie. De toename was wel veel minder sterk dan analisten hadden verwacht. 

Over heel 2016 was nog sprake van een fikse daling, blijkt uit de donderdag gepubliceerde jaarcijfers van de Nederlands-Britse oliemaatschappij.

De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten nam met 14 procent toe, naar 1,8 miljard dollar (1,7 miljard euro).

Analisten rekenden in doorsnee op 1 miljard dollar meer. Dat resultaat, maatgevend op de financiële markten, zakte over heel 2016 met ruim een derde naar op 7,2 miljard dollar.

Met name de divisie die ruwe olie produceert (Upstream) zag de resultaten verbeteren. Het onderdeel draaide nagenoeg quitte, na een verlies van 1 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2015. Bij de raffinagetak (Downstream) en de gasactiviteiten daarentegen werd minder winst behaald dan een jaar eerder.

Lage olieprijs

Shell heeft al twee jaar veel last van de lage olieprijzen, die begin vorig jaar een dieptepunt bereikten. Daarnaast had het olieconcern afgelopen jaar een kluif aan de verwerking van de overname van gasproducent BG, waarvoor meer dan 50 miljard dollar werd betaald. De schuld is daardoor fors opgelopen.

Aan de andere kant is Shell bezig voor 30 miljard dollar aan bezittingen af te stoten om de schuld weer omlaag te brengen. Dat programma is zo ongeveer op de helft. Door de aantrekkende oliemarkt zijn de vooruitzichten bovendien wat opgeklaard.

Werknemers 

Daarnaast is Shell er afgelopen jaar in geslaagd de kosten met zo'n 10 miljard dollar terug te dringen. Het aantal werknemers is met 6500 verminderd, meer dan de 5000 waar het bedrijf op mikte. Financieel topman Simon Henry hamerde er in een toelichting met name op dat de kasstroom sterk is verbeterd.

Volgens topman Ben van Beurden begint de strategie van het bedrijf haar vruchten af te werpen en wordt 2017 ''weer een jaar van vooruitgang''. Shell verwacht dit jaar zo'n 25 miljard dollar te investeren in projecten. Dat is 2 miljard minder dan afgelopen jaar. Uitgangspunt bij het maken van plannen is een olieprijs van 50 dollar per vat.