Strafrechtadvocaat Göran Sluiter heeft een aanklacht ingediend tegen de Rabobank. Hij wil dat het Openbaar Ministerie (OM) de bank vervolgt voor medeplichtigheid aan moord en voor het witwassen van geld.

De aanleiding voor de aanklacht is een onderzoek van de Amerikaanse justitie naar het witwassen van drugsgeld door een dochteronderneming van de Rabobank, schrijft de Volkskrant. Sluiter en de cliënten die hij vertegenwoordigt, beschuldigen de Rabobank van deelname aan een criminele organisatie.

Het Amerikaanse onderzoek gaat hoofdzakelijk om een inmiddels gesloten filiaal van de Rabobank in de Amerikaanse stad Calexico aan de grens bij Mexico. Dat kantoor zou geld hebben witgewassen voor drugskartels die net over de grens in Mexico opereerden.

Uniek

De aanklacht is uniek, omdat deze niet alleen gericht is op het witwassen, maar ook op de gevolgen daarvan voor de Mexicaanse bevolking. Rabobank benadrukt volledig mee te werken aan het onderzoek, maar doet geen inhoudelijke mededelingen over de zaak.

Sluiter vertegenwoordigt Fernando Hernández en zijn organisatie SMX Collective, die zich inzet voor mensenrechten in Mexico.