AMSTERDAM - ING trok donderdag de kar op de effectenbeurs in Amsterdam. De onverwacht gunstige kwartaalcijfers krikten het aandeel flink op en namen ook de meeste concurrenten in de financiële sector in het kielzog mee.


Bekijk video

Gecombineerd met een positief slot van Wall Street woensdagavond leverde dat na enkele dagen rood weer positieve cijfers op voor de belangrijkste graadmeter AEX. Die klom 4,03 punten of 0,83 procent op 490,76. Ook de grote Europese beurzen lieten weer zwarte cijfers zien.

Beleggers leunden tevreden achterover bij het lezen van het kwartaalbericht van de bank/verzekeraar. De resultaten bij
ING

Aegon en Fortis profiteerden mee. De Haagse bank/verzekeraar, eveneens met grote belangen in de VS, klom 0,92 procent op 24,12 euro, terwijl het Begisch-Nederlandse Fortis 0,2 procent pakte op ,63 euro. Van der Moolen schommelde rond de slotkoers van woensdag en stond aan het eind van de ochtend op een licht verliesje van 0,11 procent op 26,72 euro. Duidelijke uitzondering vormde ABN Amro dat door een ophanden zijnde neerwaartse waardering ,3 procent op zijn koers verloor en uitkwam op 20,28 euro.

Telecom

De slechte omstandigheden in de telecomsector deden vooral toeleveranciers als Getronics en CMG weinig goed. Getronics werd ,06 procent teruggeduwd naar 2,50 euro, CMG leverde 0,91 procent in op 2,18 euro. KPN bleef aan de bovenkant van de streep met 0,9 procent op 4,50 euro.

De handel in het financieel bedreigde KPNQwest was de gehele ochtend opgeschort. De voltallige raad van commissarissen van de bijna failliete kabelaar gaf er kort voorbeurs de brui aan.

/ECONOMIEProbleemleningen steeds grotere last ING