Siemens-topman Joe Kaeser maakt zich zorgen om de ontwikkelingen in de Verenigde Staten sinds Donald Trump daar president is. 

Het industriële conglomeraat dat meer dan 50.000 werknemers in de VS heeft, beraadt zich nog op hoe om te gaan met de nieuwe inreisbeperkingen en handelsbarrières.

''Het baart ons zorgen dat we geluiden opvangen die niet passen bij het beeld dat we hebben van het land", zei Kaeser. ''Het land heeft een grote traditie van vrijheid. We begrijpen dat veiligheid een issue is, maar het zou zonde zijn als dit ten koste gaat van bepaalde verworvenheden."

Kaeser maande Trump tot voorzichtigheid, maar zei niet concreet wat de president anders zou moeten doen. Siemens haalt 21 procent van zijn omzet uit de VS, waarmee het de belangrijkste afzetmarkt is voor het Duitse bedrijf.

Siemens is zeker niet het enige grote bedrijf dat zijn vraagtekens zet bij het nieuwe beleid van de VS. Vooral het vorig weekend aangekondigde inreisverbod voor mensen uit zeven overwegend islamitische landen zorgde voor kritiek.

Topman Eric Schmidt van Google-moederbedrijf Alphabet noemde het beleid van de nieuwe regering volgens diverse Amerikaanse media ''kwaadaardig".

De baas van koffieketen Starbucks kondigde aan tienduizend vluchtelingen een baan aan te bieden en ook onder meer de topmensen van technologiebedrijven Netflix, Microsoft, Google, Uber, Airbnb en de bank JPMorgan spraken zich fel uit tegen de maatregel.