AMSTERDAM - Dagblad Trouw verschijnt vanaf 3 februari volgend jaar op een kleiner formaat, het zogenoemde tabloidformaat. Dat meldde hoofdredacteur F. van Exter dinsdag.

Trouw is de tweede krant die van een broadsheetformaat volledig naar tabloid overstapt. Het Parool ging de christelijke krant voor. Het Algemeen Dagblad introduceerde afgelopen voorjaar een aparte sportbijlage (AD Sportwereld) op tabloidformaat.

Verbetering

Volgens Van Exter blijkt uit onderzoek dat de meeste Trouw-lezers wel wat voelen voor een halvering van het huidige formaat. "De krant wordt handzamer, toegankelijker en leesbaarder, met behoud van karakter en kwaliteit", voorspelt Van Exter. 'Trouw Compact' betekent volgens hem ook een verbeterde presentatie van tekst en beeld.

Verliesgevend

Dagblad Trouw maakt deel uit van uitgeefconcern PCM en is al jaren verliesgevend. Eind 2002 werd daarom onder PCM-bestuursvoorzitter T. Bouwman een plan bedacht om de krant beter te laten draaien. "Wij hebben vertrouwen in de toekomst van Trouw. Vandaar dat wij hebben besloten, ondanks het economische tij, te investeren in de krant", aldus Bouwman dinsdag.

Onderscheiden

Behalve het formaat zal Trouw Compact zich onderscheiden door een grotere leesletter, meer gebruik van kleur, foto's en infografieken en een gevarieerde presentatie. "Artikelen worden niet persé korter, maar toegankelijker op verschillende niveaus: zowel voor degenen die in korte tijd de essentie van nieuws en achtergronden tot zich willen nemen als voor degenen die zich daar verder in willen verdiepen", schetst de hoofdredacteur. De omvang en de formule van de krant blijven volgens hem hetzelfde.