HOOFDDORP - De raad van commissarissen van het noodlijdende kabelbedrijf KPNQwest is met onmiddellijke ingang opgestapt. De raad bestond uit vijf leden, van wie twee van grootaandeelhouder Qwest, een van grootaandeelhouder KPN en twee onafhankelijke leden. Dat maakte KPNWest donderdag bekend.

Het bedrijf verkeert in grote financiële problemen doordat de banken de geldkraan hebben dichtgedraaid. Volgens een woordvoerder van de exploitant wordt dagelijks gekeken naar wat er binnenkomt en uitgaat. "De salarissen worden deze maand nog betaald'", zegt een woordvoerder. "We zorgen voor ons personeel."

Banken

KPNQwest praat met de banken over opschorting van betalingen. De banken willen dat KPNQwest bedrijfsonderdelen verkoopt, alleen lukt dat de onderneming niet. De banken hebben een grote inbreng in de onderneming, want zij hebben bedrijfsonderdelen van KPNQwest als onderpand voor leningen, waaronder een groot deel van de liquide middelen. Volgens KPNQwest is er geen zekerheid dat er een overeenkomst over wordt bereikt.

Juist de invloed van de banken hebben de commissarissen doen opstappen. "Zij hadden het gevoel geen nuttige rol meer te kunnen vervullen", zegt de woordvoerder. "In de huidige omstandigheden hebben ze geen invloed meer." Een woordvoerder van KPN, dat 40 procent van KPNQwest in handen heeft en een commissaris had, wilde donderdag geen inhoudelijke reactie geven.

Om toch door de kunnen overweegt het bedrijf bescherming te zoeken onder de Nederlandse wetten. Daarmee bedoelt KPNQwest dat er op korte termijn uitstel van betaling kan worden aangevraagd. KPNQwest wil de balans opschonen.

KPNQwest denkt dat de kans groot is dat de uitstaande schulden (obligaties) en de aandelen waardeloos blijken te zijn. Het concern vreest zonder de steun van de aandeelhouders of andere partijen dit jaar niet meer aan haar verplichtingen te kunnen voldoen.

Het bedrijf torst een schuld met zich mee van 1,8 miljard euro. Daar zit het probleem, de schuld is zo hoog opgelopen dat KPNQwest de rentelasten niet meer kan opbrengen. Bovendien hebben de banken de geldkraan dichtgedraaid.

/ECONOMIEKPN dieper in het rood door KPNQwest (video