DEN HAAG - Een op de tien importpartijen pinda's was vorig jaar beschimmeld met mycotoxinen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde steekproef van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Volgens de instantie dient er meer aandacht te worden besteed aan pinda's uit China, Egypte en Zuid-Afrika.

De VWA controleert jaarlijks de invoer van diverse levensmiddelen op verschillende mycotoxinen bij binnenkomst via de Rotterdamse haven, distributiecentra van grootwinkelbedrijven en bij grote importbedrijven en handelaren.

Onder andere granen, noten, gedroogde vruchten en specerijen zijn vatbaar voor de schimmel, die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Afhankelijk van de soort mycotoxine kan die groeivertraging, verminderde voedselinname, overgeven en aantasting van het immuunsysteem veroorzaken. Ook is er volgens de VWA verdenking van het verwekken van kanker.

Pinda's vormen de hoofdmoot in de categorie noten die ons land binnenkomen. In 2003 heeft de VWA 782 partijen pinda's gecontroleerd. Daarvan zaten 78 partijen boven de limieten die de Europese Unie heeft gesteld. Een jaar eerder was het mycotoxinengehalte nog in 8,1 procent van de pindamonsters hoger dan toegestaan en in 2001 was dat 12,7 procent.

De wisseling in de percentages weerspiegelt volgens de VWA de afhankelijkheid van de klimatologische omstandigheden tijdens de groei en de oogst van de producten en van de condities tijdens opslag en transport. Zo blijkt uit het onderzoek dat in Argentinië veel verbeteringen zijn aangebracht rondom de oogst van pinda's.

Van alle 1331 monsters die de VWA vorig jaar heeft genomen van importpartijen noten, bleek 5,8 procent niet aan de normen te voldoen. Volgens de autoriteit blijft ook de besmetting van Iraanse pistachenoten een probleem. Verder dient meer aandacht te worden besteed aan hazelnoten en pistachenoten uit Turkije.

De VWA constateert verbeteringen bij de monsters specerijen, gedroogde vruchten, brood, meel en bakkerswaren. Wel is de kwaliteit van Turkse vijgen "nogal eens afwijkend". Ook voldoet nog altijd eenderde van de partijen nootmuskaat niet aan de normen.