Eneco heeft afgelopen jaar de omzet en winst zien dalen als gevolg van de lage energieprijzen. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het energiebedrijf maandag heeft gepubliceerd.

Eneco behaalde een omzet van 3,9 miljard euro, dik 9 procent minder dan in 2015. De nettowinst kwam uit op 199 miljoen euro, wat neerkomt op een daling met ruim 4 procent op jaarbasis. Gezien de lastige marktomstandigheden is het bedrijf naar eigen zeggen tevreden over de resultaten.

Behalve de prijzen zag Eneco ook de afzet van gas en elektriciteit dalen, mede door een licht krimpend klantenbestand. De klanten slaagden er ook nog eens in te besparen op hun energieverbruik, aldus het bedrijf.

Onder meer de aanstaande, verplichte splitsing van Eneco in een energie- en een netwerkbedrijf zadelde het bedrijf op met flink hogere kosten. Het bedrijf wist dat volgens financieel topman Guido Dubbeld op te vangen met ''gerichte efficiëntiemaatregelen''.

De afsplitsing van netwerkbedrijf Stedin moet eind deze maand zijn afgerond. Het bestuur van Eneco liet weten vertrouwen te hebben in de verdere ontwikkeling van beide ondernemingen. Concrete verwachtingen voor 2017 sprak het bedrijf niet uit.

Op het gebied van vergroening van de energievoorziening boekte Eneco naar eigen zeggen wel flinke vooruitgang, mede door de ingebruikname van een aantal nieuwe windmolenparken. ''Meer dan ooit tevoren kunnen we onze klanten duurzame energie van eigen bodem bieden'', aldus Dubbeld.