Uitvaartonderneming Monuta mag verder met de in gang gezette reorganisatie. 

Dat heeft de voorzieningenrechter maandag bepaald in een kort geding dat tegen het bedrijf was aangespannen door de vakbonden FNV Zakelijke Dienstverlening en CNV Vakmensen.

De bonden wilden dat de rechter per direct de reorganisatie stil zou leggen. Met ingang van 1 februari worden uitvaartverzorgers bij het bedrijf boventallig verklaard. Zij konden opnieuw solliciteren naar een soortgelijke functie, maar slechts 56 van de 130 uitvaartverzorgers werden hiervoor geschikt bevonden.  

Volgens de rechter heeft Monuta tijdig informatie over de procedure gedeeld met de bonden en werknemers. Met de sollicitatieprocedure is tegenover de werknemers wel onzorgvuldig gehandeld met betrekking tot de korte periode waarbinnen de werknemers beslissingen moesten nemen en tests moesten afleggen. "Dit rechtvaardigt echter geen schorsing van de reorganisatie, ook gelet op het belang van Monuta", aldus de rechter. 

Stoelendans

Volgens de bonden is er sprake van een "ontoelaatbare stoelendans" bij Monuta. Hierover geeft de rechter geen oordeel, dat is een taak van het UWV. Die organisatie zal hierover oordelen op het moment dat Monuta voor de uitvaartverzorgers een verzoek indient om de arbeidsovereenkomst op te zeggen.

Directeur Uitvaartzorg Roos Zwetsloot van Monuta stelt maandag in een reactie dat de uitspraak "niet helemaal als winst" voelt. "Het geschil met de vakbonden heeft voor veel onrust in onze organisatie gezorgd, terwijl een reorganisatie al een heel gevoelig proces is", meent Zwetsloot. "De rechtsgang was niet onze keuze. We vinden het daarom ook belangrijk om zo snel mogelijk met de bonden om tafel te gaan."

Flexibiliteit

Het bedrijf benadrukt nogmaals een aantal grote veranderingen te moeten doorvoeren om "de uitdagingen in de markt aan te kunnen". Volgens Monuta vereist het nieuwe profiel van de functie van uitvaartverzorger een hoger werk- en denkniveau (HBO in plaats van MBO) en een groot aantal andere competenties. "Er wordt onder andere meer flexibiliteit en een meer ondernemend karakter van de uitvaartverzorgers nieuwe stijl gevraagd", aldus Monuta.

Een aantal van de boventallig verklaarde medewerkers maakt gebruik van een ontslagregeling. En een groot deel gaat volgens het bedrijf volgens de nieuwe functie werken. Verder hebben een paar ook een andere functie bij Monuta gekregen. Slechts een "beperkte groep" zal gebruikmaken van het sociaal plan van Monuta.

Het was het tweede kort geding dat door de vakbonden was aangespannen tegen de Apeldoornse uitvaartonderneming. Eerder deze maand kregen ze grotendeels gelijk wat betreft hun eis dat Monuta meer informatie moet verstrekken over de ingreep.