AMSTERDAM - De bank-verzekeraar ING Groep verwacht dit jaar meer geld kwijt te zijn aan slechte leningen dan eerder werd gedacht. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers moest financiële topman C. Maas donderdag toegeven dat de bank-verzekeraar meer risico loopt dan eind februari bij de presentatie van de jaarcijfers was ingeschat.
ING Groep


Bekijk video

"We hopen onze eerdere verwachting waar te maken, maar we sluiten niet uit boven dat niveau te komen", aldus Maas. Vorig jaar kostten risicoleningen de bank 750 miljoen euro.

In het eerste kwartaal liepen de reserveringen voor slechte leningen op tot 300 miljoen euro. Daarvan was 95 miljoen bestemd voor verliezen in Argentinië. Maas noemde met name Duitsland als tweede grote kostenpost. "De Duitse economie presteert duidelijk minder goed, met gevolgen voor de bedrijven in dat land", aldus Maas die het voorzieningenniveau 'relatief gematigd' noemde.

ING sloot de eerste drie maanden van dit jaar af met een nettowinst (exclusief bijzondere posten) van 1,14 miljard. Dat is nagenoeg gelijk aan het resultaat over dezelfde periode vorig jaar. Een sterk resultaat, want het eerste kwartaal van 2001 wordt gezien als de laatste economisch sterke periode van dat jaar.

Boven verwachting

De bankactiviteiten van ING boekten een fors lager resultaat door toenemende voorzieningen voor slechte leningen. De operationele nettowinst liep met 22,4 procent terug. De bank voegde in het eerste kwartaal 300 miljoen euro toe aan de stroppenpot, tegen 125 miljoen een jaar eerder. Dat is fors meer dan de bank bij de presentatie van de jaarcijfers voorspelde. Ook inkomsten uit provisies vielen terug.

Ondanks de slechte resultaten van de bank deed de groep het als geheel boven verwachting. De verzekeringstak boekte een winststijging van 15 procent en het concern betaalde fors minder belasting, onder meer door hogere onbelaste verkoopwinsten op beleggingen in Nederland.