De komst van buitenlandse bedrijven naar Nederland of hun groei hier, heeft afgelopen jaar weer meer banen opgeleverd. In 2016 konden door nieuwe buitenlandse investeringen ruim elfduizend mensen extra aan het werk. 

De jaren ervoor waren dat er respectievelijk ruim negenduizend en ruim zesduizend, heeft het ministerie van Economische Zaken maandag laten weten. Samen waren buitenlandse bedrijven goed voor 1,74 miljard euro aan investeringen in de Nederlandse economie. 

Vooral in distributiecentra van buitenlandse bedrijven was afgelopen jaar veel extra werk. Maar ook in de productie, op hoofdkantoren en in servicecentra kwamen er veel banen bij.

Zo verspreidt de Britse witgoedwebshop AO World zijn waar voortaan vanuit Utrecht, bouwt Danone in Cuijk een nieuwe babyvoedingfabriek en opent softwarebedrijf Oracle in Amsterdam een servicecentrum. Ook gaat de Indiase rijstproducent LT Foods op de Rotterdamse Maasvlakte zilvervliesrijst bewerken en verspreiden. 

Amerikaanse bedrijven

Het grootste deel van de nieuwe banen is aan Amerikaanse bedrijven te danken. Daarna volgt Groot-Brittannië, waar veel bedrijven sinds het besluit uit de Europese Unie te stappen een verhuizing naar het vasteland overwegen. Het ministerie zet dit jaar extra mankracht in om hen voor Nederland te winnen.

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken is Nederland een aantrekkelijk land voor buitenlandse bedrijven. "Onze bevolking is hoogopgeleid, we hebben een uitstekende logistiek en infrastructuur en onze digitale voorzieningen behoren tot de wereldtop."

In totaal zijn meer dan 900.000 arbeidsplaatsen in Nederland afkomstig van buitenlandse bedrijven.