DEN HAAG - De CDA-fractie in de Tweede Kamer speelt met het idee om supermarkten te verbieden onder de inkoopsprijs waren te verkopen. Aanleiding is de aanhoudende prijzenslag. Het CDA zet daar steeds meer vraagtekens bij.

Die prijzenoorlog leidt alleen maar tot verliezers, gezien het banenverlies bij supermarkten en het verdwijnen van kleine supermarkten wat de leefbaarheid in dorpen geen goed doet, stelt het CDA-Kamerlid Atsma maandag.

De andere verliezers zijn de boeren als producenten van zuivel, vlees en groente. "Zij krijgen momenteel belabberd slechte prijzen voor hun spullen."

Verbod

Atsma zal daarom dinsdag bij minister Veerman van Landbouw bij de behandeling van diens begroting voor 2005 aandringen op een onderzoek naar de mogelijkheid van zo'n verbod. Andere Europese landen zoals Frankrijk, België, Spanje en Portugal hebben naar zijn zeggen een wetsartikel dat verkoop onder inkoopsprijs "ontmoedigt".

Alleen bij een opening van een zaak of bij de lancering van nieuwe producten is daar stunten met de prijs toegestaan. Atsma vergelijkt het met antidumpingwetgeving. Hij erkent dat het een ingewikkelde zaak is met veel haken en ogen. Daarom moet bijvoorbeeld worden uitgezocht of zo'n verbod in de praktijk werkt.