NEW YORK - De effectenbeurs in New York is woensdag na twee dagen met flinke koersdalingen een beetje opgekrabbeld. De belangrijkste graadmeters op Wall Street, de Dow-Jonesindex en de Nasdaq-index, hervonden vooral in het laatste uur van de handel de weg naar boven.

De Dow eindigde op 10.157,88 punten, een winst van 52,17 punten (0,5 procent). De index van de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 1672,67 punten.

De kleine koerswinsten konden echter de onrust op de beurs niet verbergen. De schrik zat er vooral in tijdens de eerste handel. Toen moesten handelaren nog bijkomen van het verdachte pakketje dat in de vroege ochtend werd aangetroffen bij de Brooklyn Bridge, die Brooklyn met Manhattan verbindt. Onmiddellijk werd gevreesd voor een terroristische aanslag. De gedachten gingen even uit naar de slechte beursweken na 11 september.

De vondst bleek loos alarm, maar terrorismedreiging bleef de handel beheersen. Beleggers durfden nauwelijks aandelen te kopen. De Dow en de Nasdaq-index schommelden dan ook het merendeel van de dag onder het slot van dinsdag. Pas aan het eind was weer kooplust zichtbaar.

De Dow werd vooral omhooggetrokken door 'oude' waarden als DuPont en Exxon Mobil. Ook Microsoft steeg weer eens (2,8 procent), nadat het twee dagen lang was gestraft voor de felle prijzenslag die nu woedt in de spelcomputerbranche en waaraan de softwaremaker meedoet.

Citigroup, het grootste financiële conglomeraat in de Verenigde Staten, behoorde niet tot de winnaars. Het aandeel daalde 0,6 procent, doordat Citigroup de miljardenovername van Golden State Bancorp voor een deel in aandelen wil betalen.

Het telecomconcern WorldCom, dat niet tot een van de dertig Dow-fondsen behoort, ging 16 procent omhoog. Beleggers reageerden daarmee enthousiast op bezuinigingsplannen van de onderneming.

De euro sloot de New Yorkse handel af op 0,9255 dollar. In Amsterdam kwam de koers nog uit op 0,9265 dollar.