De aanhoudende waardedaling van de Turkse lira dreigt de economie van Turkije verder uit te hollen, terwijl beleidsmakers niet in staat lijken om de situatie te verbeteren. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in een vrijdag gepubliceerd rapport.

In de afgelopen maanden verloor de lira bijna een vijfde van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Dat is een groot probleem omdat de Turkse economie en financiële sector sterk van de dollar afhankelijk zijn. Daarom zijn de risico's voor de Turkse economie volgens S&P nu aanzienlijk groter dan voor andere opkomende economieën van vergelijkbare omvang.

S&P waarschuwde dat er een grote kans is dat de kredietwaardigheid van Turkije op korte termijn verder wordt afgewaardeerd. Turkije heeft bij S&P nu een BB-rating, waarmee staatsleningen van het land al als 'junk' worden bestempeld. Dat betekent dat investeringen in die leningen een zeer hoog risico kennen.

Vrijdagavond verlaagde kredietbeoordelaar Fitch als laatste van de drie grote ratingbureaus de kredietwaardigheid van Turkije tot de junk-status. Eerder bestempelde naast S&P ook Moody's Turkse staatsleningen al als rommel.