De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van 2016 heel wat minder hard gegroeid dan in de voorgaande periode. 

Dat blijkt uit een eerste schatting die vrijdag is gepubliceerd.

De groei van 's werelds grootste economie kwam uit op 1,9 procent op jaarbasis. In het derde kwartaal was dat nog 3,5 procent. De afzwakking komt voor economen niet helemaal als een verrassing, zij rekenden gemiddeld op een expansie van 2,2 procent op jaarbasis.

Volgens economen van ING is het groeicijfer niet slecht. Op basis van dit cijfer kan de Fed nog steeds besluiten de rente in maart te verhogen.

Exportgroei

De toename van het bruto binnenlands product (bbp) werd afgeremd door een flinke terugval in de exportgroei, die bovendien gepaard ging met een sterker stijgende invoer. Dat werd slechts ten dele gecompenseerd door aantrekkende investeringen.

De consumptie in de Verenigde Staten ging in het vierde kwartaal met 2,5 procent omhoog, na een toename met 3 procent in de voorgaande periode. Die stijging komt overeen met wat economen in doorsnee hadden voorspeld.

Over heel 2016 gemeten werd de Amerikaanse economie op jaarbasis 1,6 procent groter. Dat is flink minder dan de 2,6 procent die in 2015 werd gerealiseerd. Het is het zwakste groeicijfer sinds 2011.