Vorig jaar zijn er 29 procent minder valse eurobiljetten onderschept. Autoriteiten wisten in totaal 47.200 biljetten in beslag te nemen

Voor deze daling is geen exacte verklaring, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag. DNB vermoedt wel dat oplettende winkeliers en de aandacht van politie en justitie bijdragen aan de strijd tegen valsmunterij.

Wereldwijd werden 684.000 valse eurobiljetten onderschept, een daling van 24 procent. Zowel in Nederland als de rest van de wereld gaat het in de meeste gevallen om briefjes van 20 en 50 euro. In Nederland is iets minder dan driekwart van de onderschepte valse biljetten een briefje van 50 euro. 

Aantal onderschepte eurobiljetten

Winkeliers maken steeds vaker gebruik van apparaten om eurobiljetten te controleren. DNB benadrukt dat ondernemers regelmatig moeten checken of de laatste softwareversie is geïnstalleerd.

In april wordt het nieuwe biljet van 50 euro geïntroduceerd. Het nieuwe briefje bevat nieuwe veiligheidskenmerken, waaronder een hologram en veiligheidsdraad, die vervalsing verder moeten tegengaan. Het huidige ontwerp van het briefje van vijftig is meer dan vijftien jaar oud.

ECB presenteert nieuw bankbiljet van 50 euro
ECB presenteert nieuw bankbiljet van 50 euro