Het fraudeteam deed in de periode van 1 januari tot 31 december 2001 onderzoek in de Utrechtse woningbouw

UTRECHT - Utrechtse bouwbedrijven maken massaal misbruik van de flexwet. Ruim 70 procent van de 21 onderzochte zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp-ers) blijkt in loondienst van een ander bedrijf te werken. Dat heeft het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam (RIF) Utrecht woensdag bekendgemaakt.

Bekijk video

Naar aanleiding van het onderzoek hebben bouwondernemers alsnog een naheffing van bijna 2,5 miljoen euro gekregen voor niet afgedragen belasting, premies en heffingen voor bedrijfstakregelingen. Het RIF Utrecht is een samenwerkingsverband tussen de belastingdienst, het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen, politie Utrecht, Arbeidsinspectie, Openbaar Ministerie en dertien Utrechtse gemeenten.

Het fraudeteam deed in de periode van 1 januari tot 31 december onderzoek in de Utrechtse woningbouw. De onderzochte locaties zijn Leidsche Rijn, Houten-Zuid en Zenderpark-West in IJsselstein. Van uitkeringsfraude bleek nauwelijks sprake te zijn. Volgens het RIF is het aantal zelfstandigen zonder personeel de laatste jaren sterk toegenomen in de bouw. Toetsing aan de hand van de flexwet wijst nu uit dat in 71 procent van de gevallen de werknemer eigenlijk in loondienst aan het werk was.

Die zzp-ers werkten gedurende lange tijd voor één hoofdaannemer, waardoor sprake was van een arbeidsrelatie en niet van zelfstandig ondernemerschap. Loonbelasting en premies sociale verzekeringen werden echter niet afgedragen voor de zzp-ers.

De belastingdienst houdt de hoofdaannemers verantwoordelijk voor het niet betalen van belastingen en premies. De betrokken aannemers krijgen geen boete opgelegd omdat het RIF van mening is dat de regelgeving voor zzp-ers te complex is om te kunnen spreken van "opzettelijke fraude".

Het RIF pleit voor betere voorlichting van de overheid aan bouwbedrijven. "Ook willen we een signaal afgeven aan de overheid", zegt wethouder H. Spekman van de gemeente Utrecht. "De regels moeten duidelijker en simpeler om ze na te kunnen leven."