AMSTERDAM - Enkele weken geleden waagde de beurs nog een aardige poging om boven de 530 punten uit te komen, maar stapje voor stapje zakte de AEX-index weg naar het huidige niveau van circa 485 punten. Is de stijgende trend van de laatste maanden gebroken?


Bekijk video

"Er is geen reden om te denken dat de beurs binnenkort door de bodem zakt", schat technisch analist G. Erem van Fortis in. Onzekerheid over de toekomst zorgt volgens hem al maanden voor een status quo op de Amsterdamse effectenbeurs. "Sinds november 2001 is de AEX-index rond de 500 punten blijven bewegen."

De effectenbeurzen lopen altijd voor op de werkelijke ontwikkelingen. Het aangekondigde herstel van de economie in 2002 is vanaf november vorig jaar terug te zien in de koersen. "Nadat het dieptepunt was bereikt, stegen de koersen gestaag naar de toppen van eind maart en half april van 530 punten. "De beurs beweegt zich op de lange termijn sindsdien zijwaarts, zeker niet neerwaarts."

Dat de afgelopen weken echter een lijn naar beneden is ingezet, moet Erem ook toegeven. "Maar dat is een korte termijn trend. Er is geen reden om aan te nemen dat de AEX onder het laagste punt van dit jaar zakt." Op 22 februari sloot de AEX-index op 478,34 punten.

Volgens analist J. Versteeg van Financiële Diensten Amsterdam kan de Amsterdamse beurs het beste worden omschreven als afwachtend. "Veel bedrijven, wereldwijd, zitten met overcapaciteit van hun productie die afgebouwd moet worden. Investeren zit er de komende tijd dan niet in", zo schat hij in. Met name de technologiesector heeft daarbij last van hoge schulden. "Het is afwachten wat de toekomst dan gaat brengen, maar voor een sterk herstel op de beurs zorgt het in ieder geval niet."

"Over 2003 is nog weinig te zeggen, bedrijven doen over de ontwikkelingen dit jaar al weinig concrete uitspraken, laat staan dat ze in kunnen schatten wat volgend jaar gaat brengen", aldus Erem. "Die twijfel is nu terug te zien op de beurs."

Overigens wijkt Amsterdam nauwelijks af van de rest van de wereld. "Alle belangrijke indices op de Nasdaq na bewegen zich grofweg in een marge van 10 procent." De Amerikaanse technologie-index is de enige waarbij de trend duidelijk naar beneden is gericht.