Fiat Chrysler heeft 2016 afgesloten met een flink hogere winst. Het Italiaanse-Amerikaanse autoconcern verkocht ongeveer net zo veel voertuigen als een jaar eerder, maar wist wel de verkoop van lucratievere modellen op te vijzelen. 

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde jaarcijfers.

Fiat Chrysler bracht afgelopen jaar wereldwijd iets meer dan 4,7 miljoen wagens aan de man, bijna net zo veel als in 2015.

Ook de omzet bleef nagenoeg stabiel op 111 miljard dollar (104 miljard euro). De nettowinst, afgezien van eenmalige posten, ging evenwel met bijna de helft omhoog naar ruim 2,5 miljard dollar.

Concurrentie 

De autofabrikant wist het marktaandeel in de Verenigde Staten op peil te houden en won in Europa licht terrein ten opzichte van de concurrentie. Dit jaar verwacht Fiat Chrysler, dat ook merken voert als Jeep, Alfa Romeo, Maserati en Dodge, zowel de omzet als de winst verder op te voeren.

Daarnaast belooft Fiat Chrysler zijn schuld, die eind vorig jaar nog een slordige 4,6 miljard dollar bedroeg, bijna te halveren tot 2,5 miljard dollar. Dat kwam voor analisten als een positieve verrassing. Afgelopen jaar bouwde het autoconcern zijn schuld ook al sterker af dan marktkenners hadden voorzien.