DEN HAAG - De Koninklijke Nederlandse Toeristen Bond ANWB heeft van de kersverse hulpverlener Route Mobiel 65.605 opzeggingen gekregen. De reguliere opzeggingen vallen hier niet onder. Hoeveel leden het lidmaatschap hebben opgezegd en hoeveel nieuwe leden er zijn, kan de ANWB pas in januari zeggen, aldus een woordvoerder maandag.

Alleen mensen die zijn aangesloten bij de ANWB, kunnen lid worden van de Wegenwacht. Een flink aantal mensen die via Route Mobiel hun lidmaatschap hebben opgezegd, maakt gebruik van de diensten van de ANWB, zoals een abonnement op een blad met korting of het gebruik van een creditcard. De ANWB gaat al deze mensen benaderen en uitleggen wat het gevolg is van de beëindiging van het lidmaatschap. Zo hoopt de bond toch weer mensen terug te kunnen winnen.

De bond betreurt het dat leden kiezen voor een andere hulpverlener bij pech. De ANWB beschouwt de opzeggingen dan ook niet als een veroordeling van zijn eigen dienstverlening.

De ANWB kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn. Ook kan de woordvoerder niet schatten hoeveel omzet er verloren gaat en of er extra maatregelen nodig zijn, zoals een reorganisatie. Concrete informatie wil de bond eerst bespreken met de bondsraad, die in januari bijeenkomt.

Volgens de statuten van de vereniging is opzeggen van het lidmaatschap voor 2005 na 14 november 2004 niet meer mogelijk. Wie daarna opzegt wordt per 1 januari 2006 uitgeschreven.