Bij VDL Nedcar worden achthonderd nieuwe banen gecreëerd voor de productie van de BMW X1. Het werk zal vanaf augustus dit jaar worden opgeschroefd. 

Dat heeft de autofabrikant woensdag bekendgemaakt.

"Vanwege de wereldwijde vraag naar de BMW X1 is extra productiecapaciteit nodig als aanvulling op de productie van de BMW-fabriek in het Duitse Regensburg", meldt VDL Nedcar. De auto zal gebouwd worden in de fabriek in Born.

Het is de eerste keer dat de fabriek in het Limburgse Born een BMW gaat maken. Sinds 2014 worden er al wel diverse MINI-modellen voor de BMW Group in elkaar gesleuteld.

Vraag

De BMW X1 wordt nu alleen nog vervaardigd in het Duitse Regensburg, maar de wereldwijde vraag naar de wagen is inmiddels zo groot dat BMW extra productiecapaciteit nodig heeft. De productie van de Mini Countryman leverde in oktober al twaalfhonderd extra banen op. 

Door de uitbreiding zal het totaal aantal medewerkers bij VDL Nedcar toenemen tot ruim vijfduizend. De afgelopen jaren is de werkgelegenheid in Born al flink groter geworden. Toen het Eindhovense industrieconcern VDL de autofabriek eind 2012 overnam ging het nog om circa vijftienhonderd banen.

In opdracht

Nedcar is niet verbonden aan een specifiek automerk, maar maakt auto's in opdracht van derden. VDL-topman Willem van der Leegte is erg blij dat zijn fabriek ook een model van BMW zelf mag gaan bouwen. Daaruit blijkt volgens hem het vertrouwen dat de Duitse automaker heeft in de samenwerking met VDL.

Sinds de opening van Nedcar in 1967 zijn er al ruim 4,9 miljoen wagens van de band gerold, van merken als DAF, Volvo en Mitsubishi. De fabriek in Born heeft momenteel een capaciteit voor de productie van maximaal 200.000 auto’s per jaar.