VOORBURG - Nederlanders zijn weinig enthousiast over hun financiële toekomst. Een op de vijf huishoudens verwacht het komende jaar een verslechtering van zijn financiële situatie. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral oudere alleenstaanden hebben weinig fiducie in hun financiële toekomst. Deze somberheid is geen verrassing. In de eerste tien maanden van dit jaar verwachtte 19 procent van de huishoudens er in het komende jaar op achteruit te gaan.

De meeste huishoudens verwachten geen grote knelpunten. In enkele gevallen was er vorig jaar te weinig geld om versleten meubelen te vervangen. Bovendien kon een op de zes mensen niet regelmatig nieuwe kleren kopen.

Volgens het CBS komen betalingsachterstanden minder vaak voor. Ongeveer 6 procent van de Nederlandse huishoudens gaf aan in het afgelopen jaar een of meer achterstanden te hebben gehad. Al met al kwam circa 13 procent van de huishoudens volgens eigen zeggen moeilijk rond.