DEN HAAG - Wie deze zomer zijn fotocamera kapot laat vallen aan de Spaanse kust zal bij het claimen van de schade het juiste bedrag op moeten geven.

Verzekeraars mogen sinds kort de totale claim weigeren als blijkt dat de schade bewust te hoog wordt geschat. Voorheen waren ze verplicht bij de ontdekking van deze fraude alsnog de werkelijke schade te vergoeden. Een recente uitspraak van de raad van toezicht verzekeringen heeft daar een echter einde aan gemaakt, aldus een woordvoerder van het verbond van verzekeraars woensdag.

Verzekeringsmaatschappijen keren naar schatting jaarlijks voor ruim 400 miljoen euro onterecht uit. "De helft van de fraudeurs bedriegen de verzekeraars door schades hoger in te schatten dan ze in werkelijkheid zijn", aldus de woordvoerder. "Wie een fotocamera van duizend euro laat vallen en vervolgens 3000 euro claimt, zal voortaan niets meer krijgen."

Volgens het verzekeraarsverbond hoeven verzekeraars hun polisvoorwaarden niet aan te passen om dit aangescherpte beleid in te voeren.