BRUSSEL - De Belgische uitzendorganisatie Solvus gaat samenwerken met het Nederlandse reïntegratiebedrijf Kliq. Solvus, moeder van onder meer Creyf's en ook van Content, neemt een belang van 30 procent in Kliq.
Solvus
Kliq

Binnen enkele jaren wil Solvus zijn pakket uitbreiden naar 100 procent, zo hebben de bedrijven woensdag bekendgemaakt. De "verkoper" is de Staat omdat die de aandelen in handen heeft van de voormalige overheidsinstelling.

Kliq is voortgekomen uit de Arbeidsvoorziening en sinds 1 januari geheel zelfstandig. Het telt 2000 medewerkers en haalde vorig jaar een omzet van 226 miljoen euro. Solvus, met werkmaatschappijen in tien Europese landen, telt 3670 medewerkers. De omzet was vorig jaar 1,5 miljard euro.

Kliq werd vorig jaar, op weg naar zelfstandigheid, nog geheel gefinancierd door het Rijk. Voor dit jaar zou het van gemeenten en uitkeringsinstanties samen bijna 57 miljoen euro en voor 2003 bijna miljoen euro krijgen waarna het Rijk de handen er in 2004 geheel vanaf zou trekken.

Maar de Tweede Kamer was daartegen, waardoor minister Vermeend van Sociale Zaken in oktober vorig jaar deze "omzetgarantie"schrapte. In plaats daarvan kreeg Kliq de toezegging dat het bij het aangaan van allianties of overnames steun van het rijk zou krijgen.

Volgens Le Blanc heeft de overheid tot nu toe een dikke 4 miljoen euro bijgedragen aan de overname van vier kleine bedrijfjes door Kliq. Kliq legt zich toe op het weer aan werk helpen van werklozen en arbeidsongeschikten.

Volgens een woordvoerster van Kliq was de bruidsschat bestemd voor de NV Kliq, de holding boven de verschillende onderdelen. Met deze holding verandert niets. De verkoop betreft twee werkmaatschappijen, reïntegratie en employability. Die vormen overigens de hoofdmoot van Kliq.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken betaalt Solvus in tranches voor het groeiend aandeel in Kliq. De laatste daarvan wordt in 2006 overgemaakt.

Kliq kan door het verbond met Solvus gebruik maken van het commerciële netwerk van de uitzender in Nederland.