ARNHEM - Rabobank valt niets te verwijten in een fraudezaak met hypotheken. De geldstromen van de fraudeurs liepen deels via een rekening bij een Rabobank-filiaal in het Gelderse Elst, die ook een lening verstrekte aan hun bedrijf.

Een groep gedupeerde beleggers had een kort geding aangespannen omdat de bank steken zou hebben laten vallen in deze zaak. De rechtbank in Arnhem oordeelde vrijdag echter dat Rabobank geen blaam treft.

De gedupeerden vinden dat Rabobank indirect betrokken is bij de fraudezaak. Uit intern onderzoek van de bank bleek in 2000 dat er iets niet in de haak was bij het bedrijf van de fraudeurs, Woonzeker Hypotheken.

De getroffen beleggers verwijten Rabobank dat hier geen melding van is gemaakt bij de financieel toezichthouders DNB en AFM. De rechter betwijfelt of de bank daarmee de belangen van de klanten van Woonzeker Hypotheken heeft geschaad. De beleggers hebben de rechter niet kunnen overtuigen dat zij beter af zouden zijn geweest als Rabobank zijn conclusies wel had doorgegeven.