AMSTERDAM - De onrust in de Verenigde Staten over economisch herstel en de blijvende dreiging daar van aanslagen heeft ook in Europa invloed op de financiële markten. Daar komt nog bij dat de stemming heerst van 'rustig aan, we gaan de zomer in'.


Bekijk video

Zo luidde woensdagmorgen de analyse van beurshandelaren van de voornamelijk rode cijfers die de Europese beurzen kleurden. De opmerking van president Duisenberg van de Europese Centrale Bank op dinsdag dat de inflatie nog niet onder de duim is, doet de koersen ook weinig goed.

In Amsterdam liep het verlies van de AEX in de loop van de ochtend op naar 3,71 punten ofwel 0,75 procent op een stand van ,69. Ook de FTSE-index in Londen was tegen het middaguur 0,75 procent lager. Een stuk groter waren de verliezen in Frankfurt (1,4 procent) en Parijs (1,6 procent).

Verrassende witte raaf aan het Damrak was opnieuw KPNQwest. De kabelaar boekte een winst van 21 eurocent. Maar op een koers van inmiddels 77 eurocent is dat liefst 37 procent. "Een complete verrassing, die opleving", aldus een handelaar. Het zijn volgens hem of handelaren die in de daghandel hun slag denken te slaan, of handelaren die erop gokken dat de moeders, KPN in Nederland en Qwest in de VS, uiteindelijk eieren voor hun geld kiezen en het noodlijdende bedrijf de helpende hand toesteken.

Telecom

KPN op zijn beurt sloot de AEX-rij. Uit Duitsland kwam bericht dat Deutsche Telekom een aandelenemissie overweegt. Bovendien rapporteerde het Duitse concern teleurstellende kwartaalcijfers. Dat drukte de koers van de Nederlandse concurrent naar een verlies van 2,85 procent op 4,43 euro.

Telecomtoeleveranciers als Getronics en CMG en in de MidKap Ordina en PinkRoccade leden mee met KPN. Getronics en CMG zakten respectievelijk 2,9 procent naar 2,72 euro en 2,1 procent naar 2,30 euro. Ordina moest 1,6 procent terug tot 9,64 euro en Pink 3 procent tot 11,95.

Ook elders in Europa had de telecomsector het moeilijk. Deutsche Telekom zag de koers inzakken met 6,5 procent en sleepte France Telecom mee (min 5 procent). De fabrikanten van telecomapparatuur Ericsson en Nokia leden verliezen van dezelfde omvang.

Euro

Op de valutamarkten ging de koers van de euro behoorlijk omhoog. Tegen het middaguur werd 0,9270 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 0,9190 op dinsdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling steeg van 0,6305 naar 0,6335 pond.

De opmars van de yen werd tot staan gebracht door interventie van de Japanse centrale bank op de wisselmarkt in Tokio. De koers van de euro steeg van 113,85 naar 115,50 yen en die van de dollar van 123,85 tot 124,60 yen.