NEW YORK - De effectenbeurs in New York heeft dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag de handel met flinke koersverliezen afgesloten. De Dow-Jonesindex van dertig fondsen gaf 123,79 punten (1,2 procent) prijs op 10.105,71 punten. De Nasdaq-index zakte 2,2 procent tot 1664,19 punten.

De handel begon nog positief door positieve kwartaalresultaten van Qualcomm en Home Depot, maar alras sloeg de twijfel toe. Beleggers gingen zich vooral zorgen maken over de sterke daling van de dollar ten opzichte van de yen.

Dit zou een teken kunnen zijn dat de Verenigde Staten hun aantrekkelijke positie als investeringsland verliezen, zo concludeerden analisten. De beurskoersen leden daar duidelijk onder.

Zelfs Home Depot, de grootste Amerikaanse doe-het-zelfketen, verloor al zijn glans. Home Depot presenteerde winstcijfers over het eerste kwartaal die beter waren beter dan verwacht, maar analisten maakten zich zorgen over de omzetgroei.

Home Depot

Home Depot verloor 7,4 procent van zijn beurswaarde, ondanks de winststijging van 35 procent. Het concern was daarmee hekkensluiter in de Dow-Jonesindex. Andere sterke dalers waren Intel en Microsoft, die maandag ook al op Wall Street een slechte dag beleefden. De technologiesector heeft last van winstnemingen na stevige koersstijgingen vorige week, toen de Nasdaq-beurs eindelijk weer eens een heuse rally beleefde.

Merrill Lynch

Merrill Lynch was een opvallende winnaar. De prestigieuze zakenbank bereikte dinsdagmiddag een schikking met de New Yorkse justitie over vermeende belangenverstrengeling bij aandelenadviezen. Merrill moet 100 miljoen dollar betalen. Het heeft echter nu geen last meer van een juridische vervolging, die al weken als een donkere wolk boven de bank hing. Merrill steeg op zijn 'thuishonk' 1,1 procent.

Euro

De euro kostte in de New Yorkse valutahandel 0,9195 dollar. Eerder op de dag in Amsterdam was dat 0,9190.