LEIDEN - Het biotechnologiebedrijf Pharming, dat nog altijd in financiële problemen verkeert, heeft in het eerste kwartaal de verliezen sterk teruggebracht. Het nettoverlies kwam uit op 2,5 miljoen euro tegen 5,8 miljoen euro in de eerste drie maanden van .

Pharming wist het verlies te beperken door fors in de kosten te snijden, onder meer door het schrappen van banen. Ook in onderzoek en ontwikkeling werd minder geld gestoken. De Leidse onderneming behaalde een omzet van 0,2 miljoen euro. Deze inkomsten kwamen uit patentopbrengsten.

Pharming is nog steeds bezig uit een surseance te klimmen, waarin het sinds december vorig jaar verkeert. De rechtbank in Den Haag heeft de onderneming in ieder geval tot juli de tijd gegeven om te reorganiseren. Pharming praat met partijen over extra financiering.

In februari gaf het aan de komende drie jaar 25 miljoen euro nodig te hebben voor een doorstart. De onderneming maakte dinsdag bekend dat ze zich inmiddels heeft verzekerd van enkele kortetermijnkredieten.

Hoopvol

Directeur R. Strijker zei hoopvol te zijn dat voor 1 juli de financiering rondkomt. "Het investeringsklimaat zit alleen tegen."

Pharming onderhandelt vooral met ondernemingen in de financiële sector en niet met branchegenoten. Strijker becijferde dat zijn onderneming minimaal 5 miljoen euro nodig heeft om uit de surseance te komen en circa 9 miljoen euro om dit jaar rond te komen.