AMSTERDAM - Het kabinet heeft haar deel gedaan om oudere werknemers langer aan het werk te houden. Nu is het de beurt aan het bedrijfsleven om zijn deel te doen. Die boodschap had staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Hij sprak woensdag op een congres van de Raad voor Werk en Inkomen in Den Haag.

Van Hoof liet weten het probleem van de vergrijzing snel te willen aanpakken. Hij wees erop dat in de toekomst werknemers twee keer zo veel moeten betalen voor de 'inactieven' als nu het geval is, en vraagt om snelle actie van het bedrijfsleven, zo liet hij weten.

"De ondernemer die verder kijkt dan vandaag en morgen realiseert zich dat hij nu een bepaald beleid moet voeren waardoor hij het voor ouderen aantrekkelijker maakt langer te werken. Daarvoor moeten bedrijven en instellingen investeren in scholing, ook voor ouderen", aldus de staatssecretaris.

Van Hoof wees ook op de subsidieregeling die per 1 december ingaat. Die houdt in dat bedrijven een vergoeding kunnen krijgen als ze laten zien te zoeken naar manieren om werknemers langer aan het werk te houden.