AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam heeft dinsdag wederom terrein moeten prijsgeven. De toonaangevende AEX-index sloot 3,01 punten (0,6 procent) lager op 492,40 punten. Volgens een handelaar viel de handel ten prooi aan pessimisme. "Er is onzekerheid over de kracht van het economische herstel."


Bekijk video

In de rest van Europa was de stemming minder somber. De belangrijkste indices stonden in de middaguren op winst, maar doken in de laatste handel toch nog in de min. Londen sloot 0,2 procent lager en in Parijs daalde de CAC-index 0,04 procent. In Frankfurt was de DAX-index met nog twee uur handel te gaan 0,1 procent lager.

Amsterdam deed het de gehele dag slechter dan de rest van Europa. Maandag was de situatie voor een groot deel omgekeerd. Het Damrak maakte zich desalniettemin zorgen. In navolging van Wall Street werden de waarschuwende woorden van de Amerikaanse vice-president Cheney dat er nieuwe aanslagen in de VS aanstaande zijn, ernstig genomen. "Het is geen kwestie meer van 'of', maar van 'wanneer", aldus een beursman.

Toch spookte vooral een gebrekkig Amerikaans economisch herstel in het hoofd van de beleggers. Dit bleek maandag al na de publicatie van de conjunctuurbarometer 'index of leading indicators', die liet zien dat de VS economisch maar matig herstellen. Aangezien vele Nederlandse fondsen de afgelopen jaren de oversteek hebben gemaakt, is dit extra zorgelijk voor de Amsterdamse beursvloer.

Stijgers en dalers

Van de 25 AEX-fondsen stegen er maar vijf. De sterkste daler was handelshuis Hagemeyer met een koersverlies van 4,4 procent op 21,12 euro. Automatiseerder Getronics zakte 3,45 procent.

KPN

KPN maakte dinsdagochtend kwartaalcijfers bekend en die vielen niet tegen. Vooral operationeel heeft het telecomconcern de zaakjes goed op orde. KPN gaat echter nog wel gebukt onder een forse schuldenlast en moest bovendien flink afschrijven op zijn dochteronderneming KPNQwest, die ten onder dreigt te gaan. KPN verloor 3 procent aan beurswaarde.

KPNQwest maakte een enorme sprong. De kabelaar steeg liefst 40 procent tot 56 eurocent, maar vorige week was het fonds nog dramatisch ingestort op de beursvloer. Op het Damrak werd vermoed dat veel beleggers 'short' zitten en dus aandelen moeten terugkopen.

Fortis

Opvallende stijger was ook de bank-verzekeraar Fortis (plus 1,3 procent). Dit had te maken met de mededeling van het Franse Paribas dat het op overnamepad gaat. Beleggers hopen nu dat Fortis een van de kandidaten is.

Op de beurzen in Frankfurt en Parijs zorgde Lagardère voor enige opwinding. Het Franse conglomeraat gaf een obligatielening van 700 miljoen euro uit die converteerbaar is in aandelen T-Online, de internetdochter van Deutsche Telekom. De beurskoers van T-Online ging flink omlaag. Door speculaties dat Lagardère de opbrengst van de lening mogelijk gebruikt voor een overname van Canal+ van Vivendi Universal, was het laatstgenoemde concern de sterkste stijger in de CAC-index.

Euro

Op de valutamarkten ging de koers van de euro omlaag. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,9190 dollar genoteerd in vergelijking met 0,9210 op maandag. De koers van de euro tegenover het pond sterling daalde van 0,6315 tot 0,6305 pond.

Opvallend was een versterking van de positie van de yen. De koers van de dollar tegenover de Japanse munteenheid zakte van ,60 tot 123,85 yen, en kwam daarmee voor het eerst in vijf maanden onder de grens van 125. De euro daalde van 115,65 tot ,85 yen.