DEN HAAG - Voor het eerst in twee jaar zijn meer bedrijven optimistisch gestemd over de economie dan pessimistisch. Dat heeft de werkgeversorganisatie VNO-NCW woensdag gezegd op basis van een enquête onder negenhonderd grote en kleine ondernemingen.

VNO-NCW relativeert het opbeurende onderzoeksresultaat wel. "Ondernemingen verwachten vooralsnog geen robuust, omvangrijk en breed economisch herstel dit jaar, ondanks een verbeterd vertrouwen."

Eigen bedrijf

Volgens de werkgeversorganisatie zijn de verwachtingen over het eigen bedrijf er bij ondernemers niet beter op geworden. "Dat geldt ook voor een sector als de productindustrie, die via zijn export vooroploopt in de huidige fase van het economische herstel."

Investeringen

Bovendien ervaren bedrijven nog steeds een verslechterende concurrentiepositie op de internationale markt, aldus VNO-NCW. Dat slaat terug op de winst en de werkgelegenheid binnen de ondernemingen. Een lichtpuntje is wel dat bedrijven duidelijk minder pessimistisch zijn geworden over de investeringen.