Ombudsman Zuid-Afrika wil dat bank 'apartheidslening' terug betaalt

De Zuid-Afrikaanse bank Absa, eigendom van Barclays, moet een bedrag van omgerekend ruim 155 miljoen euro betalen vanwege een onrechtmatige lening ten tijde van het apartheidsregime.

Busisiwe Mkhwebane, de nieuwe nationale ombudsman van Zuid-Afrika, noemt de betreffende kredietverstrekking "ongrondwettelijk" , meldt de Britse zakenkrant Financial Times vrijdag. De ombudsman baseert zich op een nieuw rapport over de kwestie.

Het gaat om een transactie van vijfentwintig jaar geleden, rond de periode dat het apartheidsregime in het land ten einde kwam. In 1985 leende de centrale bank van Zuid-Afrika een groot bedrag uit aan Bankorp, een andere bank, om Bankorp te redden van de ondergang.

In 1992 kocht Absa Bankorp op en betaalde de lening terug. Maar sinds het einde van het apartheidsregime wordt gezegd dat de lening onder veel te gunstige voorwaarden werd verleend, waardoor feitelijk sprake was van corruptie. 

Onjuist beeld

In een reactie zegt Absa dat het rapport "feitelijke en juridische onjuistheden" bevat en dat het "onjuiste beeld" wordt bevestigd dat de bank zou hebben geprofiteerd van de leningen.

Absa behoorde tot een groep van Zuid-Afrikaanse banken die vorig jaar de banden verbrak met ondernemingen die eigendom zijn van de Guptas, een bedrijvenfamilie die ervan wordt beschuldigd haar vriendschap met president Zuma te misbruiken.

Barclays is bezig zijn aandeel in Absa te verlagen tot beneden de 50 procent, als deel van plannen om zich terug te trekken van het Afrikaanse continent.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie